Архива за месец: мај 2012

Кон „Максим“ на Кирил Трајковски

Деновиве во киното “Рамстор” во Скопје домашната публика може да го погледне целовечерното авторско дебитантско остварување на Кирил Трајковски едноставно насловено како и името на главниот лик во филмот, Максим, игран токму од неговиот автор. Најавата во која се вели дека филмот е “приказна за дете кое подлегнува на љубопитноста и заглавува со порок што го прогонува низ остатокот од животот”, снимана во дури три држави: Македонија, Бугарија и Индија (!), а и самиот факт што сценаристот и режисер ја толкува главната ролја во него, навестуваа интересни час и половина проекција. Впрочем, one man show филмските проекти кај нас станаа секојдневие, бидејќи режисерите се и сценаристи и (ко)продуценти на филмовите (за полесно да се препознае каде завршуваат добиените пари), но реткост е кога некој филмаџија ја толкува и главната ролја во сопствениот филм. Сепак, желбата на Кирил Трајковски да покаже што се знае и умее во филмската уметност можеме да ја протолкуваме само како почетничка грешка, која се надеваме дека натаму нема да ја повтори. Едноставно, така си замислил дека треба да изгледа еден филм, и така и го истуркал до крај. Но, сево ова не значи дека додека го гледав филмот во полупразната сала на вториот ден од прикажувањето на “Максим”, не се забавував. Напротив. На почетокот мислев дека се работи за некоја шега која набргу ќе заврши, меѓутоа, потоа, од сцена во сцена, изненадувањата беа се поголеми и понеобични, што ме стави во една прилично опуштена позиција на кино-гледач, кој откако сфатил како не треба да се прави еден целовечерен филм, ништо друго и не му преостанува освен со блага насмевка да ги проследи случувањата на платното до крај.

Читај повеќе

„Жената што си ги избриша солзите“ во „Филмополис“ 392

Премиерата на новиот филм на Теона Митевска на затворањето на СФФ.

Читај повеќе

Кон „Жената што си ги избриша солзите“ на Теона Митевска

Кога во 2009 година култната шпанска актерка Викторија Абрил, на покана на тогаш новата директорка Лабина Митевска, со своето луцидно присуство го освежи фестивалот „Браќа Манаки“ во Битола, сосема логично беше да се очекува некогашната Алмодоварова муза да стане дел од некој нов проект на продукцијата „Сестри и брат Митевски“. Нејзиното прифаќање на главната ролја во новиот филм на Теона Митевска суптилно влијаело и врз самата авторка, па така гледаме шпица што по сензибилитет многу наликува на проектите на шпанскиот маестро, но и елементите од кои е составена самата приказна: (анти)хероини, (само)убиство, инцест, одмазда… се дел од фолклорот на Педро, кој во последниве две декади сними некои од највозбудливите парчиња во европската кинематографија. Читај повеќе

REVIEW: THE WOMAN WHO BRUSHED OFF HER TEARS

When in 2009, invited by the then-new director Labina Mitevska, the cult Spanish actress Victoria Abril reinvigorated the Brothers Manaki Festival in Bitola with her lucid presence, it was to be expected that Almodovar’s former muse would become part of a project by Sisters and Brother Mitevski Production. Her acceptance of the lead role in Teona Mitevska’s new film subtly influenced the author herself, so that we see opening credits that in their sensibility very much resemble the Spanish master’s projects, and even the elements forming part of the story itself—(anti)heroines, homicide, suicide, incest, revenge—are all part of the folklore of Pedro, who has made some of the most exciting pieces of European cinema in the last two decades.

It is precisely the cinema of the old continent—if we attempt to generalise and place it all in the same folder, even though it has a whole wealth of diversity—that provoked Teona Mitevska, who obviously decided to approach the desired European standards with her third feature-length creation and make a film that resembles all that we have seen in the abovementioned Spanish, but also in the French, German, Belgian, or Austrian schools of cinema. After searching for the primal authorial scream within in her confusing debut How I Killed a Saint (Како убив светец, 2004) and the superficial touching upon certain sensitive subjects in I Am from Titov Veles (Јас сум од Титов Велес, 2007), in her third attempt Mitevska finally realises her intention successfully, making a ‘pure’ film in which a number of well-crafted solutions are executed quite well and do form part of that European tradition.

Читај повеќе