Архива за категоријата: Филмополис

Филмскиот магазин „Филмополис“ се емитуваше 11 сезони на фреквенцијата на ТВ Телма, од 2003 до 2014 година. Препознатлива по својот авторски пристап, емисијата го следеше сето она што претставуваше квалитет во седмата уметност во светската кинематографија, со особен акцент на македонскиот филм. Неколкуте редовни рубрики како „Култна сцена“ и „Филмска музика“ во 500-те емисии имаа едукативен карактер. Се’ на се’, магазинот беше едно убаво медиумско искуство, за кое и ден-денес добивам убави коментари, но и жалење што емисијата не продолжи да се емитува во етерот.

„Деца на сонцето“ во „Филмополис“ 502

Премиера на „Деца на сонцето“ во кино „Милениум“, третото целовечерно остварување на режисерот Антонио Митриќески + преглед на актуелните филмски остварувања во светската кинематографија.

Читај повеќе

Даријан Пејовски во „Филмополис“ 501

Во ова издание на магазинот ја проследивме првата клапа на деби филмот „Три дена во септември“ на Даријан Пејовски, како и лауреатите на 35 издание на „Браќа Манаки“.

Читај повеќе

Легендарната „Француска кинотека“ во јубилејниот „Филмополис“ 500

Лека-полека стигнавме и до една фина бројка, 500-тата филмска емисија, која како што доликува, ја посветивме на легендарната „Француска Кинотека“ во Париз, која бевме во можност да ја посетиме во летото 2012 година.

Читај повеќе

Отворање на 35. Фестивал „Браќа Манаки“

Извештај за програмата на новото издание на Фестивалот на филмска камера во Битола.

Читај повеќе

71. Венециска Мостра во „Филмополис“ 498

Со големо задоволство ја посетив магичната Венеција која ми послужи како одлична сценографија за најавување на содржините на актуелното издание на најстариот филмски фестивал во светот, Венециската „Мостра“.

Читај повеќе

Лауреати на 71 Венециска Мостра

Носителите на „лавовите“ на 71 издание на филмскиот фестивал во Венеција.

Читај повеќе

Отворање на 71 Венециска Мостра

Преглед на она што ги очекува филмофилите на новото издание на најстариот филмски фестивал во светот.

Читај повеќе