„Старецот и момчето“ на Доменико Гирландаио

Стереотипот кој го следи сликарството вели дека вообичаено е пожелно да се портретираат убави луѓе. Меѓутоа, историјата на сликарството одвреме-навреме излегувала од зададените рамки. Најрепрезентативен случај е средновековното ремек-дело „Старецот и момчето“ на Доменико Гирландаио од 1490 година, кое денес е дел од богатата ренесансна ризница на музејот Лувр во Париз.

Италијанскиот уметник Доменико Гирландаио (1449-1494) бил водечки фрескосликар во Фиренца во доцниот 15 век. Тој бил син на златарот Томазо Бигорди. Според Џорџо Вазари, Доменико бил наречен Гирландаио (производител на венци) бидејќи, покрај сликарството,  правел и метални венци во својата работилница. Доменико два пати се женел, имал девет деца, од кои едниот, Ридолфо, исто така станал сликар. Починал во 1494 година од чума во родната Фиренца.

Гирландаио е познат по своето фрескосликарство, а неговите дела ги красат катедралите во многу италијански градови, вклучувајќи ја и Систинската капела во Рим. Сепак, ова е приказна за сликата „Старецот и момчето“, еден од најпознатите ренесансни портрети, кој на поинаков начин го обележал творештвото на Фирентинецот. Оваа слика, според аналитичарите, е прекрасен портрет кој ја прикажува блиската врска меѓу дедото и внукот. Нејзината вредност лежи во тоа што таа претставува големо поместување од раните ренесансни слики, навлегувајќи во зоната на реализмот и хуманизмот.

Гардеробата која ја носат дедото и внукот ја покажува општествената позиција на субјектите, и можеби навестување на идниот млад аристократ, кој на сликата, како момче, со својата златна коса, асоцира токму на тоа. Како негов одраз во огледалото седи стариот човек со „чуден“ нос и благ поглед пред себе, кој предизвикува интерес кај момчето кое внимателно гледа во него. Во позадината на сликата, низ прозорецот, гледаме рурален пејзаж, кој сликарот го претставувал и во другите негови дела. Историчарите на уметноста велат дека овој портрет е инспириран од Фламанските сликари, на кои Гирландаио се угледувал, земајќи го од нив ¾ профил на старецот, што била стандардна постапка во нивните дела од тој период.

Но, пред сè, делото на Гирландаио ги илустрира хуманистичките чекори направени од уметноста и културата на ренесансата за време на quattrocento. Претходно, физичката деформација (најчесто поврзувана со жртва на Господ) се сметала за знак на внатрешен дефект или грешно однесување. Сепак, ренесансното хуманистичко размислување го поставило Човекот (иако создаден од Бога) во центарот на нештата и му дало природна чистота на нештата. Така, „носниот деформитет“ е ирелевантен за неговиот карактер и е потполно покриен со неговиот љубовен израз и очигледна посветеност кон детето во неговиот скут, што се смета за јасен доказ за неговиот доблесен карактер. Всушност, невиноста на детето, неговото слатко младо лице и положбата на неговата рака на градите на неговиот дедо, сведочат за нивната меѓусебна интимност. Токму тие детали ја прават оваа слика едно од ремек-делата во историјата на сликарската уметност.

@Louvre, Paris, 2012

Напомена: Транслитерацијата на името на сликарот (Ghirlandaio) би можела да биде и „Гирландајо“, меѓутоа „Гирландаио“ е земена по слободен избор и исто така е правилно, но некако звучи поиталијански 😉

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *