Архива за месец: јуни 2003

Ален Хаџи Стефанов во „Мезанин“ 21

Сопственикот на „Џез ФМ“ и „виновникот“ за многу звучни виртузоности поврзани со домашната музичка сцена, гостин во вечерашниот меѓупростор на Радио равел. Ексклузивно ќе слушнеме и раритетни снимки од њујоршката даунтаун сцена, и секако, омилените Соник јут, од неговата домашна аудио-колекција.

Читај повеќе

Милитаристичка драма за хуманоста обоена во розово

Во розово обоениот милитаристички свет на филмот „Солзи на Богот на сонцето“, каде светот претставува комплексно глобално село, приказната се одвива во африканските шуми чиј старомоден трибализам се’ уште изгледа егзотично и привлечно, најмногу поради неговата (условна) нецивилизираност. Ако режисерот Оливер Стоун во филмот „Црниот сокол е срушен“ ни ја пренесе бескомпромисната граѓанска војна во Сомалија, а Дејвид Расел во „Трите крала“ ни го покажа двојниот стандард на Бушовата администрација во Заливската војна во Ирак на почетокот од 90-те години, Антоан Фукуа во овој филм ги поддржува актуелните „хуманитарни интервенции“ на Буш помладиот, но не одговара ниту на основното прашање: Со кого тие, всушност, се борат? Сценаристите Патрик Чирило и Алекс Ласкер конфликтот го сместиле во Нигерија, во која нафтата никогаш не била приоритетна за американската политика, но се работи за држава во Африка за која најголемиот дел од американската публика не знае каде се наоѓа, и во која, стандардно, владее безредието на црномурните варвари, а причините за интервенција се добро симулирани.

Читај повеќе

Митологија во футуристичко милје

„Матрикс 2“ е сензација, не логика – им го препорачувам само на ескапистите. Тој го има истиот проблем како и вториот дел на „Господарот на прстените“ – се наоѓа на средина од трилогијата

Читај повеќе