Архива за месец: октомври 2005

„Дина“ во „Мезанин“ 124

Разговор со Филип Јаневски за нивниот деби албум „Враќање кон светлината“ во вечерашниот меѓупростор на Радио Равел.

Читај повеќе

Разговор со Сергеј Станојковски, „КОНТАКТ“

„Контакт“ на Сергеј Станојковски го следевме уште од неговиот зачеток. Првата клапа се случи на 8 ноември, а последната на 18 декември 2004 година. Се снимаше на локации во Скопје и околината. Сè тоа беше во ред, освен приказната за Сергеј Станојковски, кој беше тотална непознаница за пошироката македонска јавност. Човекот што студирал камера на филмската академија во Загреб, па се префрлил на документарен филм и режија на славната ФАМУ во Прага, доби шанса да го сними своето прво целовечерно остварување со тежината на фактот дека неговиот филм е прв од Македонија што доби поддршка од европската Еуроимаж, сон на секој европски филмаџија. Продуцент од германска страна беше Марчело Бусе, а од македонска Томи Салковски.

Читај повеќе

Medley „Мезанин“ 122

Нирвана, Интерпол, Блур, Рејдиохед… и еден куп други квалитетни бендови во вечерашниот медли меѓупростор на Радио Равел.

Читај повеќе