Таг архива: полок

Музеј „Пеги Гугенхајм“ во Венеција

Синоќа заврши 77 издание на Венециската Мостра, каде престижниот Златен лав го доби американската драма „Nomadland“ на кинеската режисерка Клои Жао . Но, овој пат нема да правиме кавер на случувањата на најстариот филмски фестивал во светот, туку ќе одиме на едно заедничко патување во светот на уметноста, благодарение на репрезентативниот музеј „Пеги Гугенхајм“ сместен на Grand canal во најмагичниот град на планетата.

Читај повеќе

Кон „Полок“ на Ед Харис

Биографските филмови секогаш ја наметнувале дилемата дали да се прикаже само најзначајниот и најплодниот период од животот на субјектот, или приказната да го опфати неговото/нејзиното бивствување од раѓањето па се’ до смртта. Првата варијанта, според која се снимени поголемиот дел од филмовите во овој жанр, уште не почетокот игра на картата на екстравагантност и глорификација на личноста, а втората отвора можност за влез на психоанализата во приказната, транспонирајќи ги детските фрустрации и трауми како единствена причина и последица врз подоцнежниот креативен период од животот на субјектот.

Читај повеќе