Таг архива: фантастика

Од Мелиес до Кјубрик, од Месечината до Јупитер и назад…

Историја на филмскиот жанр – НАУЧНА ФАНТАСТИКА

Иако филмаџиите на остварувањата од „вестерн“ и „мјузикл“ жанрот, во текот на филмската историја си поигруваа со филмската форма за да привлечат колку што е можно поголема публика во кино-салите, сепак тие не успеаја да се здобијат со голема група фанови која „до смрт“ ќе биде вљубена во приказните што ги раскажуваат овие филмови. Тоа дефинитивно им успеа на авторите кои ни ги подарија најубавите приказни во жанрот „научна фантастика“

Читај повеќе