Архива за месец: септември 2003

Janes addiction во „Мезанин“ 28

Мадрфакин Пери Фарел и компанија по 10 години се враќа на сцената со одличниот албум „Стрејс“. Во вториот дел, новиот бенд на Били Корган, Zwan.

Читај повеќе

Соник јут во „Мезанин“ 27

Летото 2003 фасциниран од живите настапи на Масив атак во Загреб и Соник јут во Белград, правам пресек на нивната музика во првото есенско издание на меѓупросторот на Радио Равел.

Читај повеќе

Небулозен филм направен со „тешка“ рака

Во Холивуд ништо ново: приказната со масовните стрип-екранизации продолжува како резултат од недостигот на добри сценарија и издржани стории. Овој пат сме сведоци на една малку поинаква приказна која претставува одлична идеја, но само во рамките на стрипот, а не и на големото платно. Токму затоа во првиот дел од текстот поголем простор ќе му отстапиме на Алан Мур, човекот чие стрип-сценарио излуде многумина, и заедно со цртежите на неговиот соработник и пријател Кевин О’Нил, ги принудија филмските продуценти да водат борба помеѓу себе околу прашањето кој побргу ќе го купи тоа „шарено“ парче хартија за да го пренесе на сребреното платно.

Читај повеќе

Акција сместена во замислена одисеја

Една од најзначајните фигури на европскиот авторски филм во изминативе декади е Кшиштоф Кишловски, режисерот што во културно наследство ни ги остави фантастичниот „Декалог“ од неговата рана, полска фаза, и трилогијата „Три бои“ работена во Франција. Неговата прерана смрт во 1996 година, на 55-годишна возраст, го спречија и понатаму да ни ги раскажува своите прекрасни приказни на големиот екран. Едно од неговите последни сценарија, дел од новата (нереализирана) трилогија, која освен актуелниот „Рај“ требаше да ги содржи и Дантеовите „Пекол“ и „Чистилиште“, за жал, остана недовршено. Меѓутоа, неговиот добар пријател и долгогодишен соработник, сценаристот Кшиштоф Пишевич, седна и ја доврши креативата.

Читај повеќе