Архива за месец: октомври 2012

Агентот 007 во „Филмополис“ 413

Новото остварување со авантурите на Џејмс Бонд и еден куп други филмски актуелности во новото издание на магазинот на ТВ Телма.

Читај повеќе

Интервју со Tеона и Лабина Митевски, „ЖЕНАТА ШТО СИ ГИ ИЗБРИША СОЛЗИТЕ“

По осумте фестивалски денови исполнети со, за разлика од претходните години, помал број филмови, и секако, релативно солидната посетеност од страна на домашната публика, 15-тото издание на Скопскиот филмски фестивал најдоброто го чуваше за последниот ден. Еден домашен фестивал мора во рамките на својата програма да има македонско целовечерно остварување, и ако лани тоа беше случај со Панкот не е мртов на Владимир Блажевски на отворањето, овој пат го видовме Жената што си ги избриша солзите’ на Теона Митевска на затворањето на фестивалот.  Веројатно со воведот во емисијата сум кажал сè, па останува само да го пренесам комплетниот текст од прилогот во „Филмополис“ број 392, во кој ја покривме премиерата на третото остварување на сестрите Митевски. И овој пат свесен за одредени слабости на филмот, сепак, во однос на нејзините две претходни остварувања, „Жената што си ги избриша солзите“ е солиден филм, кој има европски шмек. Токму затоа и доби позитивна и преодна оценка во рецензијата во „Нова Македонија“. На крајот од краиштата, важно е работите да одат напред… или можеби само стареам и омекнувам? Којзнае.   

Читај повеќе

Домашни и светски филмски актуелности во „Филмополис“ 411

Тозија, Сатрапи, Ривс, Хонг Конг и актуелна документаристика во новото издание на магазинот на ТВ Телма.

Читај повеќе

„Трето полувреме“ на Дарко Митревски во „Филмополис“ 409

Покрај скопската премиера на филмот на Митревски, прилози и за ДВД-то на „Мајки“, филмот на Киро Урдин, како и за програмата на Кинотеката на Македонија, која приредува ревија на филмови од Андреј Кончаловски.

Читај повеќе