Архива за месец: април 2013

Срдан Голубовиќ и Даријан Пејовски во „Филмополис“ 437

Во 437 издание на филмскиот магазин на ТВ Телма, разговор со српскиот режисер Срдан Голубовиќ, чиј актуелен филм „Кругови“ го отвори Скопскиот филмски фестивал.

Читај повеќе

Легендарната Француска Кинотека во „Филмополис“ 433

Во август 2012 година го посетив(ме) Париз, и една од задолжителните дестинации за посета, ако не и најпосакуваната, беше француската Кинотека. Материјалот кој го извадивме не е којзнае каков, но ми се чини дека со додатни материјали успеавме да направиме една квалитетна 30-минутна емисија посветена на легендарната Кинотека во Париз.

Читај повеќе

Приватните опсесии на мајсторот

На прашањето: Кој е најдобриот режисер на сите времиња?, многумина филмаџии и филмофили би одговориле дека тоа е едниот, единствен и ненадминат – Алфред Хичкок. На прва топка, веднаш можеме да наброиме неколку негови култни остварувања, но колку знаеме за неговиот приватен живот, за неговите соништа и опсесии? На ова прашање се обидуваат да ни одговорат двата актуелни филма „Девојката“ и „Хичкок“, кои кон крајот на минатата и на почетокот од оваа година предизвикуваат многу коментари, возбудувања и спротиставени толкувања.

Читај повеќе