Легендарната Француска Кинотека во „Филмополис“ 433

Во август 2012 година го посетив(ме) Париз, и една од задолжителните дестинации за посета, ако не и најпосакуваната, беше француската Кинотека. Материјалот кој го извадивме не е којзнае каков, но ми се чини дека со додатни материјали успеавме да направиме една квалитетна 30-минутна емисија посветена на легендарната Кинотека во Париз.

Француската Кинотека игра клучна улога во седмата уметност во текот на целата филмска историја, особено во средината на 20 век со појавата на францускиот „Нов бран“, како и следната деценија, особено во револуционерната 68-ма. Ова е инспиративната приказна за неjзиниот историјат и влијание во децениите наназад.

Емисијата е емитувана на 01 април 2013 година на ТВ Телма.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *