„Божиќна картичка од курвата во Минеаполис“ на Том Вејтс

На прагот е уште еден Божиќ, кој со години повторно и повторно ме потсетува на една единствена песна – „Christmas Card From A Hooker In Minneapolis“ на Том Вејтс. Оваа химна поместена на неговиот албум „Blue valentine“ од 1978 година е сублимат на сето она што на овој празник го чувствуваат многумина загубени души низ светот, оние чиј светоглед не е конзумеризмот, туку битката за сопствениот мал живот кој го имаат. Темата асоцира на Вејтс во сала крај пијано, со црвени завеси зад него, со доволно никотин и бурбон во неговото грло, но и доволна доза на болка во срцето за да ја испее оваа песна со многу чувства. Она што фасцинира е тоа што стиховите, всушност, се содржината на божиќната картичка од насловот на темата, во која некогашната љубов на Чарли му се исповеда во најдобро светло, за на крајот да се случи оној клучен switch, по кој паѓаат розевите очила, а горчливата реалност излегува на површина. Blue valentine е единственото ЛП од маестрото во мојата колекција, кое редовно се врти на домашниот грамофон токму за време на Божиќните и Новогодишните празници. Cheers!

“Christmas Card From A Hooker In Minneapolis”

 

Hey Charlie I’m pregnant and living on 9th Street

Right above a dirty bookstore off Euclid Avenue

And I stopped takin dope and I quit drinkin whiskey

And my old man plays the trombone and works out at the track

 

He says that he loves me even though it’s not his baby

He says that he’ll raise him up like he would his own son

And he gave me a ring that was worn by his mother

And he takes me out dancin every Saturday night

 

And hey Charlie I think about you everytime I pass a fillin station

On account of all the grease you used to wear in your hair

And I still have that record of Little Anthony and the Imperials

But someone stole my record player now how do you like that?

Hey Charlie I almost went crazy after Mario got busted

I went back to Omaha to live with my folks

But everyone I used to know was either dead or in prison

So I came back to Minneapolis this time I think I’m gonna stay

 

Hey Charlie I think I’m happy for the first time since my accident

And I wish I had all the money we used to spend on dope

I’d buy me a used car lot and I wouldn’t sell any of em

I’d just drive a different car every day dependin on how I feel

 

Hey Charlie for chrissakes if you want to know the truth of it

I don’t have a husband he don’t play the trombone

I need to borrow money to pay this lawyer and Charlie hey

I’ll be eligible for parole come Valentine’s day.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *