Јубилеј: 50 години на Месечината

Пред точно 50 години првиот човек стапна на Месечината. Антологискиот момент во кој главната ролја ја имаше Нил Армстронг беше запаметен по славната реченица: „Ова е мал чекор за човекот, но голем за човештвото“.

Нашето прво артифициелно стапнување на Месечината се случи пред само три години, или 47 години потоа, кога го посетивме Прашкиот планетариум, кој содржи постојана поставка која вклучува прекрасна реминисценција на славните денови на НАСА од 1969 година.

   

Ова е уште една потврда дека никогаш не е доцна. Ајде луѓе, мoжеме ние дaлеку пoдoбрo!