Награди на „КинеНова“ 2018

Победници на „КинеНова“ 2018

Жирито во состав Зеки Демиркубуз (режисер, Турција), се одлучи да ги даде трите награди од меѓународната конкуренција на само еден филм, бидејќи потполно се истакна со својот храбар пристап во сите овие аспекти. За импресивниот кастинг, за големото артистично и длабоко вистинито раскажување, за емотивниот импакт, наградите за Најдобро Сценарио, Најдобра Режија и Најдобар Филм одат кај рускиот филм „Блискост“ на Кантемир Балагов.

Жирито исто така оддава Специјално Признание за иранскиот филм „Без датум и потпис“ на Вахид Џалилванд, за мајсторскиот и минималистичен начин на кој раскажува една комплексна животна приказна.

Наградата за најдобар меѓународен краток филм оди кај „Училишен блуз“ од Марија Ериксон за своето суптилно претставување на братска љубов и врска, проследено со искрени изведби од две многу млади деца и неговата рафинирана драматургија која резултира со едно нежно филмско дело. Жирито за конкуренцијата на краток филм се одлучи да ја даде наградата за најдобар македонски краток филм на визуелно богатиот црно-бел анимиран филм „Кружно патување на Монахот“ од Жарко Иванов за неговата уникатна и силна визија која се справува со вечни субјекти како судбина, страст и инспирација.

———————————————————————————————————————————-

International Film Festival KineNova Skopje 2018 WINNERS

INTERNATIONAL COMPETITION:

Best Film: “Closeness” („Блискост“)
Best Director: Kantemir Balagov, “Closeness” („Блискост“)
Best Script: Kantemir Balagov and Anton Yarush, “Closeness” („Блискост“)

Special Mention: “No Date, No Signature” („Без датум и потпис“)

SHORT FILM COMPETITION:

Best Macedonian Short Film: “The Monk” („Кружно патување на монахот“)

Best International Short Film: “Schoolyard Blues” („Училишен блуз“)

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *