„Скопски дамари“ од Благоја Иванов

Денеска од печат излегува збирката раскази „Скопски дамари“ од реномираниот македонски писател Благоја Иванов, со поднаслов „автентичен книжевен вкус на старо и ново Скопје низ дваесетина антологиски раскази “. Се работи за 184 издание во едицијата „Проаза“, чиј визуелен дизајн е дело на Марија Смилевска, а излегувањето на книгата е поддржано од Град Скопје. Книгата на денот на излегувањето ќе може да се купи по промотивна цена во нашата и Ваша книжарница „ИЛИ-ИЛИ“.

Изборот на расказите од неколкуте збирки го направив со особено задоволство, бидејќи сметам дека Благоја Иванов, заедно со Славко Јаневски, Влада Урошевиќ и Димитар Солев, е континуираниот  хроничар на скопските случувања во неговите дела од пред Втората светска војна до денешен ден, и во предговорот на книгата заклучувам:

„Сето она што го раскажува Иванов во своите приказни за Скопје, како ретко кој македонски писател, создава своевидна мапа на градот, карта од која извира животна сила составена од нерви и крвни садови за силна пулсација на урбаното битие, која содржи и разни пукнатини и шуплини пред кои не смее да се затворат очите и кои треба да се забележат и прераскажат. Така Скопје на суптилен начин станува засебен лик во оваа збирка раскази, град-личност кој секогаш е подготвен да ја покаже својата сила, „небаре сениште кое тешко ја поднесува дневната светлина“, но тој е и „брод со драгоцен товар“ на кој секогаш ќе му се навраќаме во нашите книжевни творби. Со почит кон Скопје, и особено кон Благоја Иванов, Ви посакувам пријатно патување низ скопските книжевни дамари, засолнати од заборавот на ова посебно место, во оваа драгоцена книга“.

Благоја Иванов (1931) е македонски раскажувач, романописец, есеист, критичар и драмски автор.  Завршил Филолошки факултет во Скопје. Работел како главен уредник на Културниот сектор на Радио Скопје, директор на Телевизија Скопје и професор на ФДУ. Долги години го уредувал  списанието „Млада литература“, а бил и главен и одговорен уредник на списанието „Разгледи“. Член е на ДПМ од 1958 година и негов претседател во два мандати. Член е на Македонскиот ПЕН центар. Добитник е на наградите: „1 Мај“, „Недела на радио драмата на ЈРТ“, „Рациново признание“, „Кочо Рацин“.

Прозни делa: Седум умирања (проза, 1956), Ноќ без починка (раскази, 1958), Црвено рондо (раскази, 1964), Патувања (лирски минијатури, 1969), Ветрови (роман, 1969), Од онаа страна на заборавот (раскази, 1975), Една година и цел живот (роман, 1978), Бланка (проза, 1985), Малата врата на надежта (раскази, 1985), Маалски игри (роман за млади, 1989), Чекање на зората (роман, 1998), Сватови (раскази, 2000), Стебло (роман, 2003), Сомнеж (роман, 2007), Судбина (роман, 2009), Раска в око (раскази, 2011), Покрај езерото (роман, 2015), Птиците од дворот (раскази, 2015).

За оние читатели кои сакаат да го прочитаат целиот предговор, клик на следниот линк:

„Скопски дамари“ од Благоја Иванов, предговор


Од промоцијата на романот „Фото синтеза“ во 2013 година

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *