Таг архива: антена

Нашиот филм го чекаат зрели времиња

ТЕЛЕВИЗИЈА, Игор Анѓелков

Секој понеделник од 21 часот на ТВ Телма, сите љубители на филмот можат да уживаат во емисијата „Филмополис“ и да се информираат за најинтересните збиднувања од светот на филмот. Авторот на емисијата, Игор Анѓелков, е активен и на други полиња. Тој е радиоводител на Радио Равел, а дел е и од книжарницата „ИЛИ-ИЛИ“. Тој има и неверојатна смисла за хумор…

Читај повеќе

ФРАГМЕНТ – Енергични и бескомпромисни

Паралелно со македонските етаблирани музички имиња со куп албуми и концертно искуство, долги години наназад (значи веќе зборуваме и за некаква традиција) егзистира и една поинаква музичка сцена, полна со енергија, бистар ум и свежи идеи, кои, за жал, се’ поретко наоѓаат место под сонцето, освен некои инцидентни настапи под закрила на ентузијазмот на неколку луѓе од истата таа сцена. Но, неможноста за редовно издавање албуми и какво-такво концертирање не ги спречува овие момци да продолжат да работат далеку од медиумскиот простор, кој речиси воопшто на е заинтересиран за нивниот светоглед.

Читај повеќе

Концепт за иднината на современата музика

Според многумина, носители на највозбудливата музичка слика во изминатата деценија беа бендовите што доаѓаа од бристолската сцена. Трип-хопот како нов израз, за релативно кратко време се искачи на пиедесталот како врвно естетско доживување, бидејќи ги содржи музичката иновативност, меѓусебното проникнување на различните музички стилови и, пред се’, целосниот артистички пристап не само во рамките на сцената, туку и воопшто, во секојдневниот живот, како начин на размислување, дишење и живеење.

Читај повеќе