Таг архива: бонд

Актуелни филмски остварувања во „Филмополис“ 417

Преглед на највозбудливите актуелни остварувања во седмата уметност во 417 издание на магазинот на ТВ Телма.

Читај повеќе

Агентот 007 во „Филмополис“ 413

Новото остварување со авантурите на Џејмс Бонд и еден куп други филмски актуелности во новото издание на магазинот на ТВ Телма.

Читај повеќе

Колку јавноста знае за вас?

Доминацијата на еден куп американски документарни филмови кои во изминатите години ги окупираа нашите мисли и сетила со своите провокативни и истражувачки приказни, правејќи да се чувствуваме ангажирани граѓани со регуларно право на глас на планетата Земја, конечно, ја сруши еден малку поинаков тип на филм кој доаѓа од британскиот остров. Станува збор за 80-минутниот „Избришаниот Дејвид“ на Дејвид Бонд, кој бил испровоциран од државната бирократија која со писмо го известила дека во следните месеци нема да бидат во можност да испраќаат „детски додаток“ за нивната ќерка, бидејќи по грешка ги избришале податоците на дури 25 милиони Британци. Но, документарната форма дозволува широк дијапазон на делување, па авторот на филмот ја проширува зоната на истражување и уште на стартот го поставува прашањето: „Колку од информациите поврзани со нашиот живот се достапни во јавноста, и колку истата знае за нас?“

Читај повеќе