Таг архива: дрезден

Црквата „Frauenkirche“ во Дрезден

Дрезден, глaвниот град на покраината Саксонија, е еден од туристички најпосетените германски градови. Тоа се должи на неговата богата историја, меѓутоа и на неговото повторно застанување на нозе по Втората светска војна, кога речиси беше срамнет со земја. Најфреквентно место, нормално, е срцето на градот, онаму каде што се наоѓа светиот храм посветен на Богородица. Скромната црква која никнала во 11 век со текот на времето станала заштитен знак на градот и зад себе има неверојатна историја. Имав можност автентично да ја чујам целата приказна, а потоа и да подистражам нешто за неа, и истата, вклучувајќи и фотки, ќе се обидам што поверодостојно да ја доловам до крајот од текстот.

Читај повеќе

„Дрезден: Лица, Простори, Време“ во КИЦ

Во галерискиот простор на КИЦ во тек е изложбата насловена „Дрезден: Лица, Простори, Време“ на тројца фотографи: Иван Блажев, Александар Кондев и Матијас Шуман, под кураторство на Владимир Јанчевски. Изложбата, отворена во петокот, ги отвори и „Деновите на европско Скопје 2019“ во организација на Дирекцијата за култура и уметност – Скопје, кои ќе траат и во следниве денови проследени со уште неколку настани од културата.

Читај повеќе