Таг архива: масив атак

Кон албумската трип-хоп трилогија од 90-те на Масив атак

Вчера, на 08 април, се навршија 30 години од излегувањето на легендарното музичко деби „Blue lines“ на бристолскиот трип-хоп бенд Масив атак (Massive attack). Јубилејот секогаш е убав повод да се чкртне нешто плус, иако досега многу работи се кажани и сосема јасни. Сепак, чувствував дека треба да му оддадам почит на еден од највозбудливите музички изрази, кој заедно со Гранџот ја прославија мојата омилена – последната декада од минатиот век.  Секако, Масив атак и во новиот милениум издадоа пар албуми во различни постави, но сметам дека она што ни го подарија во 90-те е тоа, вистинското.

Читај повеќе

Масив атак со филмска музика во „Мезанин“

Освен регуларните студиски и лајв албуми, британските трип-хоп херои снимаат и добра филмска музика 😉

Читај повеќе

Соник јут во „Мезанин“ 27

Летото 2003 фасциниран од живите настапи на Масив атак во Загреб и Соник јут во Белград, правам пресек на нивната музика во првото есенско издание на меѓупросторот на Радио Равел.

Читај повеќе

Концепт за иднината на современата музика

Според многумина, носители на највозбудливата музичка слика во изминатата деценија беа бендовите што доаѓаа од бристолската сцена. Трип-хопот како нов израз, за релативно кратко време се искачи на пиедесталот како врвно естетско доживување, бидејќи ги содржи музичката иновативност, меѓусебното проникнување на различните музички стилови и, пред се’, целосниот артистички пристап не само во рамките на сцената, туку и воопшто, во секојдневниот живот, како начин на размислување, дишење и живеење.

Читај повеќе

Масив атак во „Мезанин“ 26

Новиот албум на бростолските трип-хоп волшебници во фокус во вечерашниот меѓупростор на Радио Равел.

Читај повеќе