Таг архива: струмица

ARS LONGA. VITA BREVIS.

Минатиот месец во Струмица беше отворена новата Градска галерија, во која на симболичен начин беше одбележан големиот јубилеј „100 години струмичка ликовна уметност“ со изложба на дела на автори од локалната уметничка сцена. Еден месец пред тоа, здружението за култура „Транзен“ ја издаде истоимената монографија во која прави пресек на творештвото на најзначајните претставници од овој град во изминатите десет декади. Сето ова е дел од годинашната програма на манифестацијата „Струмица, град на културата 2021“, која и покрај пандемиските услови, изнедри квалитетни случувања.

Читај повеќе

Кон „Златна петорка“ на Горан Тренчовски

Дебитантскиот долгометражен филм „Златна пeторка“ на Горан Тренчовски, кој зад себе има еден куп реализирани сценарија како на театарските штици, така и на телевизискиот екран, претставува школски пример за тоа како треба да се реализира филмска идеја со скромниот буџет со кој располагате. Тргнувајќи од една трогателна приказна за петте ликвидирани струмички студенти во 1951 година и распостилајќи ја истата се’ до денешен ден, имате впечаток дека навидум се работи за комплетен филм кому ништо не му недостасува. Но, по најавата на продуцентот дека од истиот ќе се направат и пет телевизиски епизоди, се остава простор нештата кои останале недокажани дека ќе ги видиме во серијата во поразвиена форма, што од друга страна, пак, и го оправдува чувството по завршувањето на проекцијата дека сте гледале добро прилагодена телевизиска драма на големото платно.

Читај повеќе