Таг архива: јолевски

„Двојна експозиција“ во „Слободна Европа“

За време на својот работен век во „Слободна Европа“, новинарот и долгогодишен колега и пријател Љупчо Јолевски редовно објавуваше текстови за активностите на ИЛИ-ИЛИ на издавачки план, а секако, тука беше и покривањето на мојата прозна и филмско-есеистичка активност со години наназад. Работите така се погодија пред и официјално да замине во пензија, Јолевски да напише текст и за излегувањето на збирката раскази „Двојна експозиција“, како прекрасно заокружување на нашата долгогодишна соработка.

Читај повеќе

Книжевноста стана последното уточиште кадешто може да се бара вистината

Интервју со Љупчо Јолевски за „Слободна Европа“ на денот на излегувањето на романот „Шрапнел“ од печат

„Мислам дека во последно време, поради влијанието на социјалните мрежи, книжевноста како да стана последното уточиште кадешто може да се бара вистината, макар таа да била и книжевна“.

https://www.slobodnaevropa.mk/a/30451538.html?fbclid=IwAR1Z5MncbGF5fA1w3CLur2xz2BSdA7QNE25LxEPEfdR9SzGJC-pBNdXAlqw

Читај повеќе