Архива за месец: ноември 2003

Miranda sex garden во „Мезанин“ 37

Новиот албум на британската женска рокенрол-сајкаделик атракција во новото издание на меѓупросторот на Радио Равел.

Читај повеќе

Во светот на виртуелното

Со маркетиншкиот потег на продуцентите на „Матрикс“ третото и последно продолжение истовремено да го прикажат во стотици градови ширум светот, вклучувајќи го и Скопје, глобализацијата не само што зема се’ поголем замав и ја разработува машинеријата, туку се обидува и да ни го наметне својот ритам на егзистирање. Но, по гледањето на филмот, сепак сфаќаме дека трилогијата во филмската терминологија означува заокружување на успешниот почеток, а останатото понатаму е само машина за правење на пари, матрица многу пати апсолвирана досега.

Читај повеќе

Нил Јанг во „Мезанин“ 35

Новиот албум „Гриндејл“ на рокенрол-ветеранот во фокус во вечерашниот меѓупросторот на Радио Равел. Но, и Елбоу со новиот материјал.

Читај повеќе

Филм што се шлепува на стара слава

Пет години беа потребни да се расипе впечатокот и да се упропасти една интересна идеја, која во времето кога се појави, претставуваше вистинско освежување. Филмот „Такси“ кој се најавуваше како ново остварување под покровителство на продуцентската куќа на големиот Лик Бесон, во 1998 година не само што беше најуспешна француска комедија, туку успеа да ги поднасмее и студените Британци, нарцисоидните Американци и останатата публика ширум светот. Французите уште еднаш покажаа дека нивната кинематографија во последните десет години и тоа како е витална, произведувајќи филмови и со уметнички и со комерцијален карактер, за момент засенувајќи ја доминацијата на Холивуд.

Читај повеќе

Тиндерстикс во „Мезанин“ 34

Новиот албум на магичниот британски бенд во фокус во вечерашниот меѓупростор на Радио Равел.

Читај повеќе