Архива за месец: октомври 2013

4. Ехо фестивал во „Филмополис“ 459

Се’ за новото, четврто издание на фестивалот на планински филм од интервјуто со Александар Зарапчиев во новото издание на филмскиот магазин на ТВ Телма.

Читај повеќе

„Балканот не е мртов“ во „Филмополис“ 458

Конечно, кино премиера на „Балканот не е мртов“ на режисерот Александар Поповски. Разговор со продуцентот, актерите…

Читај повеќе

Новиот германски филм во „Филмополис“ 457

Новите остварувања од германската кинематографија новите актуелни документарни и целовечерни филмови во новото издание на магазинот.

Читај повеќе

Разговор со Игор Иванов Изи, „СОБА СО ПИЈАНО“

Како и снимањето на филмот на Поповски, „Балканот не е мртов“, и второто играно остварување на Игор Иванов се случуваше во една од халите на Скопскиот саем, каде што во камерна атмосфера исполнета со електрицитет токму за време на присуството на екипата на „Филмополис“, протагонистите во филмот, продуцентот и режисерот се обидуваа да останат ментално „во филм“ за да го истераат планираниот дневен план на снимање во целост. Сето ова го покривме во магазинот со реден број 397, преку чиј текст ги кажуваме речиси сите поединости за филмот. Секако, самиот прилог содржеше и изјави на режисерот Иванов и продуцентот, истовремено и директор на фотографија Томи Салковски, меѓутоа поради некои други настани што следеа, сметавме дека е посоодветно да оди целото интервју со Иванов по премиерата на филмот. Читај повеќе

Интервју со Игор Иванов во „Филмополис“ 456

Разговор со режисерот на новиот актуелен македонски игран филм „Соба со пијано“, кој својата премиера ја имаше минатиот месец на „Браќа Манаки“.

Читај повеќе