Годишнина од смртта на Достоевски

Денес е годишнина од смртта на Фјодор Михајлович Достоевски (11.11.1821 – 9.02.1881). По тој повод, еве една песна од Чарлс Буковски. Сосема легитимно е прашањето: а каква врска имаат Достоевски и Буковски? Па, за почеток, презимињата им завршуваат на -ски, а не се Македонци 🙂

Читнете ја песната, зборува за моќта на пишаниот збор 😉

Среќата на пишаниот збор

Со години добивам писма од луѓе кои ми кажуваат дека

читањето на моите книги им помогнало да преживеат,

да туркаат понатаму.

Тоа навистина е голема пофалба и јас знам на што мислат:

мојата смелост да терам понатаму е засилена со читање

на Фанте, Достоевски, Лоренс, Селин, Хамсун и другите.

Сировиот збор на страницата,

сличностите на нашиот заеднички пекол

кога се’ ќе се пробие со посебна сила,

тие зборови и тоа што тие го говорат

помагаат да го провлечеме газот низ оганот.

Добрата книга може да го стори

речиси невозможното постоење подносливо

и за читателот и за писателот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *