„KIX“ награден со „ФИПРЕСЦИ“ на „ЗагребДокс“

Со доделувањето на наградите, синоќа беше затворено одличното, јубилејно 20-то издание на “ЗагребДокс”.

Со колегите Милена Зајовиќ од Хрватска и Хамед Солејманзадах од Иран одлучивме наградата на најстарото интернационално здружение на филмски критичари “Фипресци” да отиде во рацете на младите унгарски режисери Давид Микулан и Балинт Ревеш, за нивниот феноменален документарен филм “KIX”.

Еве го образложението на жирито:

“For its creative process of discovering the hidden life of street kids, the brave approach to understanding the new generation’s complexes, unique way of storytelling about actions and consequences, stunning editing, and brilliant cinematography, but also the visceral portrayal of the class inequalities and the subtle recognition of the rise of populism in the European societies, the FIPRESCI AWARD of the 20th ZAGREBDOX goes to KIX by Dávid Mikulán, Bálint Révész”.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *