Таг архива: бартон

Портрет на Тим Бартон во „Филмополис“ 423

Најголем предизвик при реализацијата на филмскиот магазин „Филмополис“ ми беа тематските емисии. Во архивата го лоцирав изданието број 423, во кое сум го портретирал холивудскиот вундеркинд Тим Бартон. Причината беше посетата на неговата прекрасна изложба во француската Кинотека, а башка што таа 2012 година беше актуелен дури со две целовечерни остварувања. Лудак!

Читај повеќе

Кон „Невестата мртовец“ на Тим Бартон

„Лошото“, но ултрапродуктивно „дете“ на Холивуд, режисерот Тим Бартон, и понатаму не мирува. По прекрасниот филм „Голема риба“ (2003) и фантастичниот римејк на култниот детски филм од 70-те, „Чарли и фабриката за чоколади“ од оваа година, тој и’ врти на својата стара љубов, стоп-анимацијата. Неговиот херој меѓу актерите, Џони Деп, со кого активната соработка ја започна уште пд почетокот на 90-те во „Едвард Клешторакиот“, за новиот проект изјави: „За време на снимањето на „Чарли“, една вечер Тим се појави во мојата соба во која беа собрани и другите актери, ни ги објасни приказната и ликовите во „Невстатата“ и ни предложи да си поиграме со гласовите на истите. Таа вечер тоа го сторивме на зафрканција, но веќе утредента тој, на дел од нас, ни ги додели новите улоги. Зачудувачки“.

Читај повеќе

Совршена елеганција во непознавањето на филмскиот јазик

Кон „Plan 9 from outer space“ (1958) на Ед Вуд

Во рубриката во која ги претставуваме „најлошите дела“ во филмската историја одвојуваме простор за совршениот дијамант во таа жестока конкуренција, филмот „План 9 од друга планета“ на „најлошиот режисер на сите времиња“, Едвард Д. Вуд Џуниор.

Читај повеќе