Таг архива: вејтс

Пролет

You Can Never Hold Back Spring

Tom Waits (Orphans, 2006)

You can never hold back spring
you can be sure
I will never stop believing
the blushing rose that will climb
spring ahead or fall behind
winter dreams the same dream every time
baby you can never hold back spring

Читај повеќе

„Божиќна картичка од курвата во Минеаполис“ на Том Вејтс

На прагот е уште еден Божиќ, кој со години повторно и повторно ме потсетува на една единствена песна – „Christmas Card From A Hooker In Minneapolis“ на Том Вејтс. Оваа химна поместена на неговиот албум „Blue valentine“ од 1978 година е сублимат на сето она што на овој празник го чувствуваат многумина загубени души низ светот, оние чиј светоглед не е конзумеризмот, туку битката за сопствениот мал живот кој го имаат. Темата асоцира на Вејтс во сала крај пијано, со црвени завеси зад него, со доволно никотин и бурбон во неговото грло, но и доволна доза на болка во срцето за да ја испее оваа песна со многу чувства. Она што фасцинира е тоа што стиховите, всушност, се содржината на божиќната картичка од насловот на темата, во која некогашната љубов на Чарли му се исповеда во најдобро светло, за на крајот да се случи оној клучен switch, по кој паѓаат розевите очила, а горчливата реалност излегува на површина. Blue valentine е единственото ЛП од маестрото во мојата колекција, кое редовно се врти на домашниот грамофон токму за време на Божиќните и Новогодишните празници. Cheers!

Читај повеќе

Stuart Staples во „Мезанин“

Во 181 издание на меѓупросторот на Радио Равел, фокус врз соло албумите на Стјуарт Стејплс, препознатливиот вокал на „Тиндерстикс“. Загревање со Том Вејтс и Ник Кејв.

Читај повеќе

Tom Waits во „Мезанин“ 96

Real gone е новот музичко чедо на „лошото момче“ Том Вејтс, доволно причини да се потсетиме и посветиме на неговата богата дискографија.

Читај повеќе