Таг архива: митревски

Разговори со Дарко Митревски и екипата на „ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ“

Уште еден од филмовите зад кои се крена голема медиумска прашина уште откако започна со снимањето беше „Трето полувреме“ на Дарко Митревски, кој по сцените во Охрид и во Битола се стационираше во Хавзи-пашините конаци во Бардовци, кои станаа вистинска филмска Мека за домашните филмаџии. Читај повеќе

„Трето полувреме“ на Дарко Митревски во „Филмополис“ 409

Покрај скопската премиера на филмот на Митревски, прилози и за ДВД-то на „Мајки“, филмот на Киро Урдин, како и за програмата на Кинотеката на Македонија, која приредува ревија на филмови од Андреј Кончаловски.

Читај повеќе

33. „Браќа Манаки“ во „Филмополис“ 407

Случувањата на отворањето на 33 издание на Фестивалот на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола, вклучувајќи ја и светската премиера на „Трето полувреме“ на Дарко Митревски, како и портрети на годинашните лауреати.

Читај повеќе

„Трето полувреме“ во „Филмополис“ 363

Бевме на снимањето во конаците во Бардовци на новиот филм на Дарко Митревски.

Читај повеќе

Интервју со Дарко Митревски, „БАЛ-КАН-КАН“

Голема прашина се крена околу снимањето на новиот филм на Дарко Митревски, кој неколку недели со својата екипа ги анимираше жителите на скопските маала, снимајќи сцени во кои претежно Сека Саблиќ на сет глас требаше да вика: „Џангооооооо“. Паметам дека Митревски беше (и остана) еден од ретките филмаџии, кој 15 минути пред закажаниот термин дојде во Телма и пријатно ме изненади со неговата професионалност, која сепак направи воздржаноста кај него да остане до крајот од интервјуто, не дозволувајќи му духовито да се расприкаже како што само тој знае и умее.

Читај повеќе