Таг архива: саундтрак

Вечниот брак меѓу филмот и музиката

Филмот, една од најзначајните и најмоќните „играчки“ во 20 век, може да се пофали со својата интегрирачка функција што содржи повеќе уметности во себе. Најдолгорочната и најплодотворна врска што тој ја има воспоставено е онаа со музиката, како два пола во едно тело, заводливост што успешно функционира и ден-денес и без која не може да се замисли уживањето на седмата уметност

Читај повеќе

Празнично издание на „Филмополис“ 421

Новогодишните и Божиќните празници 2013 ги честитаме со специјално издание на магазинот во кое доминира квалитетната филмска музика. Уживајте 😉

Читај повеќе

Албум на месецот: MADCHESTER!

Кон саундтракот за филмот „24 Hour Party people“ (Various artists)

Конечно, по толку години следење на филмот и колекционирање на саундтраци, в раце имам комплетно остварување и бисер во мојата колекција – музиката од филмот „24 часа шибај, играј и ниту за момент не застанувај“ *(слободен превод на авторот).

Читај повеќе

Кон музиката за филмот „Амели“ од Јан Тирсен

Покрај квалитетната француска инвазија во различните жанрови на современата музика во последнава декада, подеднаков квалитет содржат и носачите нз авук на кои се поместени теми од француските филмови. По прекрасните саундтраци за филмовите „Големото синило“, „Бети блу“, „Доберман“, „Петтиот елемент“, „Леон“ и др, на светлината на денот се појави уште еден одличен албум со филмска музика – бисер преполн со добри филмски композиции. Се работи за саундтракот од филмот „Амели“ на режисерот Жан-Пјер Жене.

Читај повеќе

Кон саундтракот за филмот „Tomb raider“

Ултрапопуларниот филмски хит во летото што измина ја заокружува својата медиумска присутност со саундтракот на кој се поместени 15 теми, кои се звучна поддршка на приказната за авантуристката Лара Крофт. Ова е типичен носач на звук на кој се поместени теми што не се создадени исклучиво за филмот, туку е направена компилација од значајни музички имиња кои „позајмуваат“ свои теми, кои, од една страна, уште повеќе го популаризираат филмот, а од друга страна, присвојуваат мал рекламен простор и финансиска добивка за себе во музичкиот и филмскиот бизнис. Чиста работа – и волкот сит, и овците на број.

Читај повеќе

Кон музиката за филмот „Hannibal“ на Hans Zimmer

Ова парче 54-минутна музика за филмот „Ханибал“ на Ридли Скот го потпиша еден од најпочитуваните композитори во филмската индустрија, Германецот Ханс Цимер. Неговата епопеја започна во средината на 80-те, кога заедно со Дејвид Брн и Ричи Сакамото ја направи музиката за култниот филм „Последниот кинески цар“ на Бернардо Бертолучи, која им донесе и неколку награди, но се чини дека почетоците на компонирање на музика за филм истовремено беа и достигнување на врвот на креативноста за Цимер, па останатите саундтраци беа само повторување на добро познатата формула (Црн дожд, Дождливиот човек, Возејќи ја г-ца Дејзи…).

Читај повеќе

Кон музиката за филмот „Crouching Tiger, Hidden Dragon“ на Tan Dun

Филмскиот бисер од последнава година, „Притаен тигар, скриен змеј“ на Анг Ли е звучно надополнет со уште еден музички бисер, саундтракот за филмот, кој содржи 15 теми компонирани од Тан Дан. Режисерот Ли кој има сериозен холивудски бекграунд („Sense and sensibility“, „The Ice storm“) сними приказна која претставува хибрид на тајванската и кинеската култура напишана на мандарински јазик, а Тан Дан, фантастично координирано, го надополни делото со звуци што елегантно се надоврзуваат на мултикултурните обрасци и влијанија при создавањето како на филмското, така и на музичкото дело како две засебни, но сепак комплементарни целини.

Читај повеќе