Архива за месец: декември 2007

Македонска музичка сцена 2007 во „Мезанин“

Во 217 издание на меѓупросторот на Радио Равел, музики од македонската музичка сцена во 2007 година: Беи д фиш, Пиколомини, Мугер Фугер, Дени те чува, Бадмингтонс…

Читај повеќе

„Нувел ваг“ во Мезанин

Во ова издание на меѓупросторот на Радио равел, француската кавер-атракција „Нувел ваг“ со снимки од нивниот настап во Универзалната сала во Скопје, но и низ компилации по нивен избор.

Читај повеќе

Европски награди: Ексклузивен систем на вредности

Јубилејното, 20-то доделување на европските филмски награди во Берлин на едно место го собра кремот на европската кинематографија. Вообичаено, најголеми фаворити за престижните статуетки беа насловите кои ги понесоа наградите на големите А-фестивали во Берлин, Кан и Венеција. Старо-новите филмски имиња беа фино избалансирани и наградени, како доказ за нивната квалитетна работа и придонес во ценетата кинематографија на Стариот континент.

Читај повеќе

Nouvelle vague во живо на Радио Равел

Освен дневната обврска со водењето на магазинот од културата „Извесен поглед“ од 12 до 15 часот, и секако, омилениот „Мезанин“, кон крајот на 2007 година сум имал чест да го најавам и концертот на Нувел ваг, бендот кој стекна светска слава со одлични босанова кавери на песни од познати бендови и изведувачи.

Читај повеќе

The Stooges во „Мезанин“

Еве едно пост-фестивалско издание на емисијата, во кое слушаме музика од учесниците на деветтото издание на „Таксират“. Тука се Дени те чува, Рундек Карго оркестра, Лајбах…

Читај повеќе

Триумфот на Александра

По распаѓањето на Советскиот сојуз, дотогаш моќната кинематографија, како спротивност на западната во секоја смисла, почна да се губи од сцената, пред да се појават неколку квалитетни режисерски имиња кои на рускиот филм му дадоа нов, свеж здив. Предводник на новата генерација руско кино дефинитивно е Александар Сокуров, чии прекрасни остварувања имаме можност да ги видиме, пред се’, на домашните филмски фестивали (во Скопје и Битола), а во последниов случај со „Александра“ и на „Синедејс“.

Читај повеќе

„Дени те чува“ во Мезанин

Еден од најинтересните бендови во првата декада од новиот милениум на домашната сцена, „Дени те чува“, неколку пати беа гости во емисијата. Ова е во очи на излегувањето на новиот материјал. а се навраќаме и на нивниот настап во живо претходниот пат, кога снимивме неколку песни кои останаа во архивата на радиото.

Читај повеќе