Разговор во градската библиотека „Браќа Миладиновци“

Во вторникот, на 04 април, во рамките на кампањата „Читаме современи македонски автори“ која библиотеката „Браќа Миладиновци“ ја реализира од минатата есен, се случи разговорот кој одлично го водеше и модерираше книжевната критичарка Александра Јуруковска, долгогодишниот проследувач на сето она што е возбудливо на македонската книжевна сцена. Во фокусот беше збирката раскази „Двојна експозиција“, која е книга на месецот април во библиотеката, но чепнавме и други теми поврзани со издаваштвото, литературата и воопшто, со културата кај нас.

Убаво искуствено доживување беше настанот на кој присуствуваа и редовните библиотечни читатели, со кои на крајот од разговорот се разви убава дискусија за книжевноста и создавањето на едно литерарно дело. Снимката можеби технички не е супериорна, но се надевам дека тематскиот разговор е провокативен за слушање. Најпрво ѕирнете неколку фотки од настанот, а најдолу е јутјуб-линкот од целосниот разговор.

Секако, благодарност до библиотеката за поканата да бидам дел од оваа прекрасна иницијатива, која посакувам да продолжи и понатаму, претставувајќи ги современите гласови во македонската литература на ревносните домашни љубители на пишаниот збор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *