Таг архива: блажев

„Небо без ѕвезди“, хаибуни

КОМАРЕЦ СО СЛУХ

Утрово преку мобилниот ми стигна одлично тазе хаику од еден пријател: Еј комарецу, / дај прво да заспијам, / потоа касај. Можеби не би инсистирал да го цитирам, ако не стигнеше баш во моментот кога го чистев ѕидот.

Читај повеќе

„Дрезден: Лица, Простори, Време“ во КИЦ

Во галерискиот простор на КИЦ во тек е изложбата насловена „Дрезден: Лица, Простори, Време“ на тројца фотографи: Иван Блажев, Александар Кондев и Матијас Шуман, под кураторство на Владимир Јанчевски. Изложбата, отворена во петокот, ги отвори и „Деновите на европско Скопје 2019“ во организација на Дирекцијата за култура и уметност – Скопје, кои ќе траат и во следниве денови проследени со уште неколку настани од културата.

Читај повеќе

„Во 3 наутро“, изложба на фотографии на Иван Блажев

Во галеријата на Кинотеката на Македонија, на 14 декември (среда), во 19.30 часот, ќе биде отворена изложбата на фотографии и ќе биде промовирана фотокнигата „Во 3 наутро“ од фотографот Иван Блажев. Промотори на книгата се Владимир Мартиновски и Игор Анѓелков, а изложбата ќе може да се посети до 28 декември 2016 година.

Обраќањето кон бројната публика отприлика течеше на оваа линија:

„Најпрвин, му благодарам на Иван Блажев за поканата да бидам еден од промоторите на вечерашнава изложба, и секако, благодарност и за Вашето присуство вечерва, во едно мачно, постизборно Скопје.

Кога го прашав Иван: Зошто јас како промотор на неговата нова изложба?, тој ми спомена дека му дошле два аспекта на ум – издавачкиот и филмскиот, но јас би го додал и третиот аспект – неверојатното слично, да не речам исто размислување во однос на неговата работа сиве овие години наназад.

Читај повеќе