Таг архива: музика

Кон албумската трип-хоп трилогија од 90-те на Масив атак

Вчера, на 08 април, се навршија 30 години од излегувањето на легендарното музичко деби „Blue lines“ на бристолскиот трип-хоп бенд Масив атак (Massive attack). Јубилејот секогаш е убав повод да се чкртне нешто плус, иако досега многу работи се кажани и сосема јасни. Сепак, чувствував дека треба да му оддадам почит на еден од највозбудливите музички изрази, кој заедно со Гранџот ја прославија мојата омилена – последната декада од минатиот век.  Секако, Масив атак и во новиот милениум издадоа пар албуми во различни постави, но сметам дека она што ни го подарија во 90-те е тоа, вистинското.

Читај повеќе

Вечниот брак меѓу филмот и музиката

Филмот, една од најзначајните и најмоќните „играчки“ во 20 век, може да се пофали со својата интегрирачка функција што содржи повеќе уметности во себе. Најдолгорочната и најплодотворна врска што тој ја има воспоставено е онаа со музиката, како два пола во едно тело, заводливост што успешно функционира и ден-денес и без која не може да се замисли уживањето на седмата уметност

Читај повеќе