Таг архива: филмски град

„Филм.мкд“ и „Филмски град“ на Игор Анѓелков, исклучително книжевно-филмско доживување

пишува: Мерсиха Исмајлоска

Пријатен предизвик. Можност да пишувам за книгите на Игор Анѓелков „Филм.мкд“ и „Филмски град“. Ми стигнаа по пошта, ги разгледував и уште првиот впечаток беше дека ќе понудат читателско искуство што се граничи со визуелно. Одеднаш добиваш и текст, и филм, како текстот да се конвертира во филмот за кој пишува Анѓелков.

Читај повеќе

„Филмски град“, промоција

На 08 октомври 2018 година, во горното фоаје на киното „Фросина“ во МКЦ ќе се случи промоцијата на „Филмски град“. Настанот е дел од актуелниот фестивал на дебитантси филмови „КинеНова“, а промотори на книгата ќе бидат Оливера Ќорвезироска и Стефан Сидовски. Еве го најавниот клип:

Интервју во ПлусИнфо, „Филмски град“

Игор Анѓелков: Транзицијата создаде куп приказни кои плачат за филмски третман

Една од мисиите што ја имаме со Ненад, меѓу другото, е „Или-Или“ да продолжи да формира критична маса регрутирајќи нови генерации читатели, низ понуда од квалитетна преводна литература и, уште поважно, давање можност на новиот бран македонски писатели да ги издадат своите први, втори, трети книги токму во нашата издавачка куќа, вели Анѓелков.

Напишано од Јасмина Кантарџиева Димков – 04/06/2018 16:59


https://plusinfo.mk/%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D0%B0%D0%BD%D1%93%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%BA/

 

Почитувани читатели, „Филмски град“!

Почитувани читатели/пријатели/филмофили,
речиси три години по книгата „Филм.мкд“, што се закити со Државната награда за публицистика „Мито Хаџивасилев-Јасмин“ за 2015 година, решив да ја продолжам приказната со издавање на уште едно публицистичко дело, насловувајќи го „Филмски град“, како фина асоцијација на мојот единаесетгодишен ангажман со проектот „Филмополис“ на ТВ „Телма“. И ако во „Филм.мкд“ фокусот тематски беше врз домашните филмови во новиот милениум, и овој пат го задржувам зададениот ракурс во првото поглавје, рецензирајќи ги сите македонски филмови што во меѓувреме имаа своја премиера, но во следните поглавја одам чекор понатаму, нудејќи спектар од филмски текстови тематски поместени во различни насоки, што се надевам дека ќе го задржат вашето ценето внимание.

Читај повеќе