Архива за месец: февруари 2009

Дарквуд даб во „Мезанин“

Актуелниот албум „Јединство“ на белграѓаните Дарквуд даб! Но, пред тоа, загревање со актуелни музики од Македонија и Балканот. Тјун ин!

Читај повеќе

Деструкција и љубов

На кого во овој момент му требаше римејк на славниот ес-еф филм од 50-те години на минатиот век? Одговорот на ова прашање може да се бара во неколку насоки. Прво, ваков блокбастер со сигурност ќе донесе (и донесе!) добра заработка за продуцентската куќа „20-th Century Fox“. Второ, во недостаток на добри оригинални сценарија, особено ва научно-фантастичниот жанр кој долги години е во криза, буричкањето по старите проверени теми е особено добредојдено. Трето, но не и помалку битно: можеби луѓето „зад завесата“ конечно решија да не’ подготват за прифаќање на вистината за вонземјаните, кои одамна се меѓу нас… итн, итн. Всушност, попрецизно, ние го бараме одговорот на она меѓупрашање: зошто ваков филм со ваква тематика во овие моменти?

Читај повеќе

„Замена“ на Марија Џиџева во „Филмополис“ 240

Македонската режисерка Марија Џиџева е дел од балканскиот омнибус инициран од Ненад Дукиќ. Присуствувавме на снимањето на краткиот филм во Воената болница во Скопје. Во продолжение, фокус врз актуелното Берлинале.

Читај повеќе

Борба против најтешкиот противник – животот

Основното прашање кое веројатно многумина си го поставија кога слушнаа за снимањето на филм во кој се разголува животната приказна на еден кечер, беше: „Зарем некој може да сними квалитетен филм за оние „лажни шоумени“ кои само скокаат во и надвор од рингот, глумејќи лудило?“ Но кога се дозна дека зад проектот стои култниот Дарен Аронофски, работите се избистрија. „Кечерот“ уште при премиерниот настап го доби „Златниот лав “ во Венеција, а номинациите за Оскар потоа беа неминовност.

Читај повеќе

Тркалезна маса во Кинотека во „Филмополис“ 239

Новиот директор на Филмскиот фонд, Дарко Башевски, ги собра филмските работници на едно место, во Кинотека, за да дискутираат на многу теми кои ја засегаат филмската фела. До крајот на магазинот и други актуелни содржини од светските меридијани.

Читај повеќе