Таг архива: телевизија

Ретро „Филмополис“ 261

Во оваа епизода на магазинот, преглед на случувањата во македонската кинематографија во првата половина половина од 2009 година. Главни улоги: Марија Џиџева, Атанас Георгиев, Иво Трајков, Ѓорче Ставревски…

Читај повеќе

Иво Трајков во „Филмополис“ 254

Новиот филм „Созерцание“ на Иво Трајков во вечерашниот магазин, во кој гледаме и содржини од Кан, вклучувајќи ги и новите остварувања на Вуди Ален и Стивен Содреберг.

Читај повеќе

„На изгрејсонце“ на Ставревски и „Плати и жени“ на Георгиев во „Филмополис“ 252

Фокус врз премиерите на краткиот филм „На изгрејсонце“ на Ѓорче Ставревски и документарниот филм „Плати и жени“ на Атанас Георгиев, кој освои и меѓународна награда. Нешто почнува да мрда во македонската кинематографија 😉

Читај повеќе

Комплетно македонско издание на „Филмополис“ 250

Во главните улоги: Атанас Георгиев („Плати и жени“), Евгенија Теодосиевска, Иван Ивановски, Иво Антов…

Читај повеќе

Едноминутни филмови во „Филмополис“ 249

На Скопскиот филмски фестивал има еден интересен конкурс за едноминутни филмови, на кој се пријавуваат многу автори со своите филмски визии. Вечерашниот магазин е комплетно посветен на овие инстант остварувања, меѓу кои има од се’ по нешто и за секого по нешто. Ѕирнете 😉

Читај повеќе

Оливер Стоун во „Филмополис“ 248

Фокус врз работата на великанот Оливер Стоун, но и други интересни содржини поврзани со седмата уметност во вечерашниот филмски магазин на ТВ Телма.

Читај повеќе

Актуелните случувања во седмата уметност во „Филмополис“ 244

Том Тиквер, Клинт Иствуд и Џеки Чен во главните улоги во вечерашниот магазин. Но најпрво, за случувањата и ревиите во нашата Кинотека.

Читај повеќе

„Замена“ на Марија Џиџева во „Филмополис“ 240

Македонската режисерка Марија Џиџева е дел од балканскиот омнибус инициран од Ненад Дукиќ. Присуствувавме на снимањето на краткиот филм во Воената болница во Скопје. Во продолжение, фокус врз актуелното Берлинале.

Читај повеќе