Архива за месец: октомври 2008

Lambchop во „Мезанин“

Курт Вагнер и неговите пријатели од бендот се вечерашни наши и Ваши херои во меѓупросторот на Радио Равел.

Читај повеќе

American music club во „Мезанин“

Феноменалниот Марк Ајцел и пријателите од Сан Франциско, Ју-Ес-Еј, со нов материјал. Stay tuned 😉

Читај повеќе

„Казабланка“ на кинески начин

Режисерот кој на најдобар можен начин ја интернационализира кинеско-тајванската кинематографија, Анг Ли, со филмот „Страст, внимание“ како да ја сними својата верзија на „Казабланка“, притоа постигнувајќи полн погодок. По прекрасните остварувања од 90-те години, меѓу кои се издвојуваат наградуваниот „Свадбена прослава“ и забавниот „Јади-пиј, маж-жена“, и по поставувањето на основите на новиот жанр, во кој главните протагонисти покрај тоа што одлично ги практикуваат боречките вештини, без проблеми и летаат („Притаен тигар, скриен змеј“), Ли замина на печалба во Холивуд, кадешто по неколку (условно) промашувања, ги чепна срцата на многумина со хомодрамата „Скршенгрб планина“, која му го донесе Оскарот. И кога еден автор толку бргу ќе стигне до врвот, веројатно му треба мала оддишка, што на некој начин и претставува актуелниот филм „Страст, внимание“, со сета негова романтичност и грандиозна раскошност.

Читај повеќе

Spiritualized во „Мезанин“

Британските музички херои кои направија крш концерт и во Скопје, со новиот албум Songs in A&E, кој го преслушуваме во целост.

Читај повеќе

29. „Браќа Манаки“ во „Филмополис“ 223

Во вечерашниот магазин, „контраверзното“ издание на „Браќа Манаки“ на релација Битола-Скопје, со многу гости и интервјуа. Горд сум што имав можност да направам интервју со великанот Вељко Булајиќ, а исто така и на разговорот со потомокот на Милтон, синот Леонид Манаки. Бидете вклучени 😉

Читај повеќе