Архива за категоријата: Спорт

Од мали нозе следам спорт. Мој омилен е кошарката, но и фудбалот, велосипедизмот, снукерот и останатите спортови кои секогаш уживам да ги гледам и практикувам во слободно време. Оваа рубрика содржи текстови кои на спортот се обидуваат да гледаат од разни аспекти.

Спортско ретро интермецо (Шибенка, Дражен Петровиќ)

При денешната посета на прекрасниот Шибеник, неизбежно беше да тркнам и до Дражен. Овој месец, на 07 јуни, се навршија 26 години од неговата прерана смрт, и многумина во медиумите и на социјалните мрежи го поздравија великанот со вообичаеното „Времето лета, капетане“.

Читај повеќе

Спортско ретро интермецо (Пољуд, Хајдук)

Да си во Сплит, а да не го посетиш Пољуд, храмот на Хајдук, или сплитските „били“, иако е сезонска пауза, навистина е грев. Стадионот кој асоцира на школка со отворен поглед кон морето над јужната трибина, изграден за потребите на Медитеранските игри во 1979 година, долги години беше најубавиот европски, па и светски стадион, чудо на архитектурата, со кровна конструкција која се држи самата, без додатни столбови.

Читај повеќе

Животот (не) е топка

ФУДБАЛ НА ГОЛЕМОТО ПЛАТНО

Отсекогаш Светското првенство во фудбал било и ќе биде настан број еден во тековната година. Неговата планетарна популарност оваа година умешно ја искористија и филмаџиите за да ги „протнат“ своите приказни до колку што е можно поширок круг на публика. И ако за филмот „Обединети страсти“ може да се посомневаме дека е „нарачан“ проект, тогаш документарецот „Ова не е топка“ ни ги проширува видиците во однос на „најважната споредна работа на светот“  Читај повеќе